Kat verhuizen: 11 tips om uw kat stressvrij te verhuizen

Geschreven door: | Tips

Download onze verhuischecklist

DD slash MM slash JJJJ

Verhuizen is stressvol, dat weten we allemaal. Dit geldt niet alleen voor ons als mensen: ook onze huisdieren kunnen stress ondervinden als hun leefsituatie verandert. Ook katten kunnen gestrest raken van een verhuizing en alle veranderingen die zo’n verhuizing met zich meebrengt.

De mate waarin een kat stress ervaart bij een verhuizing, is van kat tot kat verschillend. Omdat het om een verandering van de leefomgeving gaat, is een verhuizing vooral stressvol voor katten die erg gehecht zijn aan hun leefomgeving. Katten die zich meer aan hun baasje hebben gehecht, kunnen hierdoor minder stress ondervinden van een verhuizing. Zij ervaren meer steun doordat het baasje in de buurt blijft, ook al verandert hun leefomgeving.

Verhuizen met katten: bereid uw kat voor op de verhuizing

Een kat zo stressvrij mogelijk verhuizen begint al vóór de verhuizing. Een kat voelt het vaak aan wanneer de mensen in huis gestrest zijn. Aangezien een verhuizing een stressvolle situatie is, zult u zelf stress van de verhuizing ondervinden. De kat pakt dit op. Het is daarom verstandig om al vóór de verhuizing te beginnen met de voorbereidingen.

Tip 1: Katten laten wennen aan de reismand

De kat zit tijdens de verhuizing in een reismand. Het kan goed dat u deze reismand tot nu toe amper of zelfs niet hebt gebruikt. Voor de kat is het dus een onbekend ding, of zelfs een object met een hele negatieve associatie. Misschien kennen zij het alleen van de keren dat zij naar de dierenarts moesten. Kortom: een kat heeft meestal maar weinig positieve associaties met zijn reismand.

Het is daarom zaak om bij verhuizen met katten al van tevoren uw katten vertrouwd te maken met de reismand. Zet de reismand bijvoorbeeld open in de woonkamer of in een kamer waar de kat graag komt. Maak de mand comfortabel door er bijvoorbeeld een favoriet dekentje van uw kat in te leggen, of leg regelmatig snoepjes in de mand.

Op deze manier went de kat alvast aan de mand en leert hij dat de mand niet altijd iets negatiefs betekent. Gaat u dan verhuizen met de kat, dan is de reismand geen bron van continue stress.

Tip 2: Gebruik een verstuiver met feromonen

Er zijn verstuivers op de markt, bijvoorbeeld van het merk Feliway, die een synthetische variant verspreiden van een feromoon dat rustgevend werkt op katten. Dit is een stekker met een klein reservoir eraan. U steekt deze in het stopcontact en de vloeistof in het reservoir verspreidt zich door de kamer.

Deze verstuiver zorgt ervoor dat katten zich op hun gemak voelen: de stof is gebaseerd op een feromoon dat katten associëren met welzijn. Is uw kat onrustig, dan kan deze verstuiver helpen om hem op zijn gemak te stellen.

Enkele situaties waarin de verstuiver kan helpen:

  • Uw kat moet door de verhuizing veranderen van een buitenkat naar een binnenkat.
  • U gaat met uw kat verhuizen van een huis naar een appartement.

Een buitenkat die een kleinere ruimte krijgt om in te leven en bovendien niet meer naar buiten kan terwijl hij dit wel gewend was en graag deed, kan deze verandering als erg stressvol ervaren.

U kunt de verdamper al in uw oude huis gebruiken om de kat vóór de verhuizing al gerust te stellen. Gebruik vervolgens de verstuiver ook direct na de verhuizing in uw nieuwe huis om de kat gerust te stellen nu hij zich in een nieuwe omgeving bevindt.

Op de verhuisdag: houd de verhuizing zo rustig mogelijk voor uw kat

Op de verhuisdag is voor de kat alles raar: alles is van zijn plek en de spullen worden een voor een weggehaald. Hieronder vindt u praktische tips om de kat zo weinig mogelijk van de verhuizing te laten meekrijgen op de verhuisdag zelf.

Tip 3: Geef de kat tijdelijk een eigen kamer met zijn eigen spullen

Verhuis de hele katteninventaris naar een kamer die u niet meer nodig hebt op de verhuisdag, bijvoorbeeld een slaapkamer die al leeg is. Zet vertrouwde dingen, zoals wat speeltjes, het kattenmandje, de reismand, de kattenbak, de krabpaal en de voer- en drinkbakjes, op de kamer neer en neem vervolgens de kat mee naar de kamer.

Doe zelf rustig en gedraag u tegenover de kat alsof het een normale dag is. Als u normaal altijd eerst even met de kat knuffelt en hem daarna een snoepje geeft voordat u weggaat naar uw werk, doe dit dan nu ook zo voordat u de kamer verlaat. Vervolgens laat u de kat in de kamer alleen.

In een aparte kamer heeft de kat niet te maken met verhuizers die af en aan lopen en met meubels die verschoven worden. Hij houdt zijn vertrouwde dingen bij hem in de buurt.

Hebt u een verstuiver aangeschaft, zoals in tip 2 beschreven is? Dan kan het helpen om deze verstuiver al van tevoren naar de kamer te verhuizen waar de kat tijdelijk verblijft.

Tip 4: Verhuis de kat pas als uw nieuwe woning ingericht is

De overgang van een oude naar een nieuwe omgeving is al raar genoeg voor de kat. Als hij verhuist wordt terwijl de inventaris nog in gestapelde verhuisdozen in een hoek van de woonkamer staan, zal hij niets vertrouwds herkennen in de nieuwe woning. Is de nieuwe woning al ingericht, dan kan de kat verschillende meubels herkennen, bijvoorbeeld de stoel waar hij graag op ligt te zonnen.

Direct na de verhuizing: laat de kat wennen aan de nieuwe leefomgeving

Onderstaande tips helpen u om uw kat na de verhuizing te laten wennen aan de nieuwe leefomgeving.

Tip 5: Vervang oude, vertrouwde meubels niet gelijk

Die oude krabpaal die echt aan vervanging toe is of die kapot gekrabde fauteuil die bijna van ellende uit elkaar valt: de verhuizing lijkt een perfect moment om direct nieuwe exemplaren aan te schaffen.

Die oude meubels kunnen uw kat echter helpen om het vertrouwde van oude huis weer terug te vinden in de nieuwe woning.

Het advies is dus om oude meubels waar uw kat iets mee heeft, niet vanuit uw oude woning af te voeren naar de stort. Verhuis de meubels toch mee naar de nieuwe woning en laat de kat rustig wennen aan zijn nieuwe omgeving.

Ook als de kat gaat verhuizen naar de nieuwe eigenaar, kan het helpen om zijn oude spullen mee te geven, zoals de kattenbak, de speeltjes en de krabpaal. Zo blijft er toch iets vertrouwds in de buurt voor de kat, ook als hij naar een nieuwe eigenaar en dus een geheel nieuwe omgeving verhuist.

Tip 6: Houd tradities in stand

Om te zorgen dat de kat zich snel thuis voelt, is het zaak om hem te laten zien dat er ook heel wat zaken niet veranderd zijn. De manier van eten geven bijvoorbeeld, of de knuffelsessie op de bank na het avondeten. Door deze ‘oude en vertrouwde’ tradities in ere te houden, helpt u de kat weer in zijn normale ritme te komen.

Tip 7: Laat de kat na de verhuizing niet direct naar buiten

De kat die in een hele nieuwe omgeving terecht is gekomen, kan van slag zijn. Laat de kat daarom niet direct naar buiten.

Hoe lang u de kat moet binnenhouden na de verhuizing, kan van kat tot kat verschillen. Voor de algemene richtlijnen en meer informatie over het binnenhouden van de kat na uw verhuizing kunt u onze blog ‘Hoelang de kat binnenhouden na een verhuizing’ lezen.

Enkele weken na de verhuizing: de kat weer naar buiten

Na enkele weken kan de kat weer naar buiten. Hoe u dat aanpakt? Hier enkele tips.

Tip 8: Let zelf van tevoren al op buurkatten

U kunt, voordat de kat naar buiten mag, zelf al opletten of u andere katten in de buurt of in uw tuin ziet. Is uw tuin van nature katvrij of komt u juist vaak een bepaalde of zelfs meerdere katten tegen? Als u bijvoorbeeld in de achtertuin wel veel katten tegenkomt maar voor het huis niet, kunt u overwegen om uw kat juist door de voordeur naar buiten te laten. Hierin speelt echter ook het verkeer in de straat een rol: de kat is veiliger in de achtertuin dan in een drukke straat met veel verkeer.

Tip 9: Loop mee met de kat door de omgeving

Om te zorgen dat de kat de omgeving op een vertrouwde manier leert kennen, kunt u samen met de kat naar buiten gaan. Vooral bij angstige katten kan dit de kat helpen om de omgeving te durven verkennen en hem te laten wennen aan die omgeving.

Daarnaast is het handig om de kat ook enkele keren te laten zien hoe hij weer thuis komt uit verschillende richtingen, zodat hij de weg naar huis zelf weer kan vinden.

Tip 10: Geef uw kat een adreskokertje of laat uw kat chippen

Juist als een kat net verhuisd is en nog niet helemaal bekend is met zijn nieuwe omgeving, kan hij eerder verdwaald raken of in de problemen komen tijdens of net na de verhuizing. Zorg daarom dat uw kat altijd te identificeren is aan de hand van adresgegevens. Dit kan door de kat te laten chippen of door de kat een bandje met een adreskokertje om te doen. Als iemand uw kat dan vindt, is ook direct duidelijk dat dit uw kat is en kan de vinder u bereiken.

Tip 11: Licht de nieuwe bewoners van uw oude huis is

Woont u nog relatief in de buurt van oude huis? Dan kan de kat na de verhuizing proberen om naar de oude woning terug te gaan. U doet er daarom goed aan om de oude bewoners in de lichten. Als zij uw kat inderdaad op de drempel aantreffen, is het beter als zij hem niet binnenlaten en ook geen eten geven. De kat moet immers leren dat dit huis zijn thuis niet meer is. Vraag de nieuwe bewoners van uw huis om u te bellen als zij uw kat in de tuin aantreffen, zodat u de kat kunt gaan ophalen en naar zijn nieuwe huis kunt meenemen.

Stressvrij verhuizen voor katten én hun baasjes!

Uw kat verhuist met bovenstaande tips stressvrij en heeft steeds iets vertrouwds in de buurt. Wilt u als baasje ook graag een stressvrije verhuizing, niet alleen voor uw kat, maar ook voor uzelf? Student Verhuis Service heeft jarenlange ervaring met onder andere particuliere verhuizingen (met en zonder kat) en staat u graag bij tijdens uw verhuizing.

Bent u benieuwd wat zo’n verhuizing kost? Bereken het direct met ons interactieve formulier! Met dit formulier krijgt u eerst een zorgvuldige indicatie van wat uw verhuizing kost bij Student Verhuis Service. Met een druk op de knop zet u deze indicatie vervolgens om in een offerteaanvraag die geheel vrijblijvend is.

Veelgestelde vragen bij het verhuizen met een kat

Beheer de voeding van je kat zorgvuldig tijdens de verhuisperiode door het voedingsschema consistent te houden en plotselinge veranderingen in dieet te vermijden om maagproblemen te voorkomen.

Voor de introductie aan nieuwe huisdieren, doe dit geleidelijk en onder gecontroleerde omstandigheden om stress te minimaliseren.

Om je kat snel op zijn gemak te stellen in een nieuwe omgeving met onbekende geluiden, creëer een rustige, veilige ruimte met vertrouwde voorwerpen.

Neem contact op, of vraag een prijsindicatie aan

Wij vertellen je natuurlijk graag meer over onze diensten en werkwijze.
0900 - 1787
Verhuiskosten berekenen