Verhuisstress voorkomen met deze handige tips

Bij verhuizen hoort stress, dit is een algemeen geaccepteerde waarheid. Maar moet het allemaal zo stressvol zijn, of bestaan er methoden om met een gerust gevoel te verhuizen? Met de vijf tips op deze pagina helpen we verhuisstress te voorkomen.

1. Je kunt niet vroeg genoeg beginnen

Wanneer je een uitzettingsbevel gepresenteerd krijgt heb je andere zaken aan je hoofd dan verhuisstress. We gaan er even vanuit dat je onder vrijwillige condities de woning zult verlaten. Dit betekent dat er behoorlijk wat tijd voorafgaat aan het feitelijke leegruimen van de woning. Begin rustig met de planning, en stel een lijst op met zaken die je moet regelen. Steeds een handeling markeren als ‘voltooid’ geeft je voldoening en rust. En als je er vandaag niet aan toekomt, dan is er morgen weer een dag.

2. Inpakken en weggooien

Neem ook voor inpakken ruim de tijd. Je hoeft niet de hele zolder in één avond leeg te ruimen, werk doos voor doos al jouw spulletjes af. Dit kan ook heel leuk zijn, jouw hele leven komt voorbij gevuld met met mooie herinneringen en bijzondere momenten. Dit is ook een periode van afscheid, wees kritisch op al die spullen die je hebt bewaard maar toch nooit meer zult gebruiken. Hoe groter de laag stof, hoe groter de waarschijnlijkheid dat je het nooit meer zult gebruiken. Denk niet aan hoeveel het ooit gekost heeft, denk aan de waarde die het je nu nog biedt.

3. Label dozen

Dit is een heel praktische tip, toch blijkt het inpakken van de huisraad voor velen een grotere uitdaging dan nodig is. Neem een rol brede tape en een marker, schrijf op iedere doos wat er in zit. Naast algemene informatie zoals ‘boeken’ of ‘glas’ kun je er ook ‘zwaar’, ‘breekbaar’ of ‘vloeibaar’ op schrijven. Dit zal bij inladen enorm handig zijn, zo stapel je zware boeken niet per ongeluk op het breekbare serviesgoed. Bonuspunten als je met kleurcodering werkt, zo kun je bijvoorbeeld ‘keuken’ en ‘huiskamer’ op het oog herkennen wat bij uitladen enorm handig zal zijn.

4. Verhuizen is een teamsport

Het maakt niet uit of een hele familie gaat verkassen, of dat je helemaal in je uppie verhuist, het proces van verhuizen doe je samen. Met je gezin, met vrienden of met vriendelijke verhuizers. Daarbij luister je naar elkaar, leer je van elkaar en werk je samen als team. Wanneer je kinderen betrekt bij de verhuizing geef je ze taken die voor hen heel belangrijk lijken, en waar jij bij het verhuizen geen stress van zult ondervinden. Als iedereen voor zich aan de slag gaat zul je ongetwijfeld zaken over het hoofd zien.

5. Je staat er niet alleen voor

Wees niet te verlegen om hulp in te roepen. Omdat bijna iedereen meerdere malen zal verhuizen in het leven, begrijpt ook iedereen wat je doormaakt. Er is altijd wel iemand in de buurt die een handje wil toesteken, zolang je zelf het voortouw neemt. Als je gebruik maakt van een verhuisservice loont het de moeite om deze in een vroeg stadium al te benaderen. Naast een prijsindicatie kunnen ze ook handige tips geven, wat heel veel verhuisstress kan voorkomen. Voor jou is het namelijk een grote stap, voor professionals is het allemaal gesneden koek.

Met deze tips kun je verhuizen zonder stress, en maak je een goede start in je nieuwe woning.